I våras presenterade Journalistförbundet en medlemsenkät om digitalt källskydd. Den visade tyvärr att medvetenheten om de här frågorna fortfarande är låg bland landets journalister. På måndag är jag i Stockholm ochdiskuterar ämnet hos Publicistklubben.
Som medlem i Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp var jag med och genomförde källskyddsenkäten, som en uppföljning på liknande enkäter 2009 och 2012. De båda åren var svaren rätt nedslående.
Min förhoppning om att saker och ting skulle ha förbättrats rejält sedan sist kom tyvärr på skam. Många journalister återanvänder lösenord, få har kunskap om kryptering. Vilket för övrigt går att se återkommande exempel på i sociala medier, med journalister på både små och stora redaktioner som efterlyser källor i känsliga frågor, lovar källskydd med bara erbjuder en e-postadress som kontaktväg.
Som förberedelse inför – eller istället för – diskussionen på måndag kan man med fördel lyssna på det här avsnittet av podden Recode/Decode. John Napier Tye, grundare av organisationen Whistleblower Aid, är gäst och pratar bland annat om vilka verktyg de använder när de assisterar högprofilerade visselblåsare i USA.
(Bild från Journalisten, när tidningen skrev om källskydd i våras.)